Συγκέντρωση ενάντια στην έμμεση μείωση μισθών

Συγκέντρωση ενάντια στην έμμεση μείωση μισθών πραγματοποιήσαμε από κοινού με το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021. Ακολουθεί το κέιμενο της μικροφωνικής καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Πληρώνουμε τα rapid– Δεν μας πληρώνουν τα δώρα !

Κάνουμε τους σεκιουριτάδες στη δουλειά- Μας τρέχουν για τα κέρδη τους!

Μήπως να κάνουμε και τούμπες για το κράτος και τα αφεντικά;

 

Η γιορτή των Xριστουγέννων, η γιορτή της κατανάλωσης, έφτασε και κορυφώνεται. Τα μαγαζιά φωτίζονται από τα λαμπιόνια, τα δέντρα στολίζονται ξανά και φάτνες ξεφυτρώνουν παντού. Οι καταναλωτές συνωστίζονται στους δρόμους και τα καταστήματα είναι πάντα ανοιχτά, έτοιμα να τους υποδεχτούν και να τους κάνουν ευτυχισμένους. Τα φετινά Χριστούγεννα, αν τα συγκρίνει κανείς με της προηγούμενης χρονιάς είναι όντως διαφορετικά. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει, ούτε κωδικοί πάνω από το κεφάλι μας. Αν βάλεις στο μείγμα και το γενικότερο κλίμα υποτιθέμενης ανάπτυξης που υπόσχεται το κράτος, φαντάζει να είναι η τέλεια συνταγή για υπέροχες γιορτές. Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια όμως κάποια στιγμή τελειώνουν, γιατί στην πραγματικότητα δε γιορτάζουν όλοι/-ες εκείνες τις μέρες.

Οι εργαζόμενοι-ες στον επισιτισμό βιώνουμε πάντα αυτή τη περίοδο πιο σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης. Οι τουρίστες περνάνε από πάνω μας, τα ρεπό εξαϋλώνονται, τα ωράρια φουσκώνουν σα χριστουγεννιάτικα τσουρέκια ενώ παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι/-ες ουσιαστικά με μείωση μισθού. Χαρακτηριστική είναι η αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων αφεντικών της εστίασης είναι να μη καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους σερβιτόρες, ντελιβεράδες, μπουφετζήδες και μάγειρες. Είτε δεν το βάζουν καθόλου, είτε το βάζουν στην τράπεζα , ώστε να είναι αυτοί καλυμμένοι και στη συνέχεια μας εκβιάζουν να το επιστρέψουμε, είτε μας δίνουν μικρότερο ποσό από αυτό που αναλογεί, λόγω υποδηλωμένης εργασίας. Ειδικά, με την τωρινή επιβολή της υποχρεωτικότητας των rapid test σε οκτώ τον μήνα, για όσους/ες έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, γίνεται ουσιαστικά άλλη μια ξεκάθαρη μείωση του μισθού, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την επιβίωση μας. Τα 500 ευρώ το πολύ που μπορεί να παίρνουμε σα βασικό μισθό είναι ήδη λίγα. Ποιός-α μπορεί να ζήσει με 400ευρώ; Πως θα πληρωθεί ρεύμα και ενοίκιο; Πως θα τα βγάλει πέρα εκείνος-η και η οικογένεια του; Επιπλέον, μετα τις 15 Γενάρη, αν είναι ανεμβολίαστος/η και είναι άνω των 60, πέρα από τα παραπάνω, θα του παίρνουν από το μισθό του άλλα 100ευρώ το μήνα. Τι θα γίνει ρε παιδιά, θα τους πληρώνουμε εμείς σε λίγο, για να πηγαίνουμε για δουλειά; Για πόσο ακόμη αυτοί που παίρνουν παχυλούς μισθούς θα αποφασίζουν για τη ζωή μας;

Υπάρχουν όμως και οι ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της εστίασης.

Οι σερβιτόροι/ες

Γινόμαστε ελεγκτές των εισερχομένων στα μαγαζιά, αναγκαζόμενοι/ες να ζητάμε πιστοποιητικά και ταυτότητες από τους πελάτες. Με αυτό το τρόπο υποχρεωνόμαστε να κάνουμε κάτι που ούτε επιθυμούμε, ούτε αντιστοιχεί στις αρμοδιότητες μας και σίγουρα δεν αναγράφεται σε καμιά από τις συμβάσεις μας. Τα τζιμάνια που αποφάσισαν το συγκεκριμένο μέτρο, προφανώς και δεν ξέρουν τι είναι να σηκώνεις δίσκο. Φυσικά και είναι αδύνατο μέσα στο τεράστιο φόρτο εργασίας να κάνεις και αυτό. Επίσης, πολύ απλά, δε γουστάρουμε να ελέγχουμε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων, επειδή έτσι κάπνισε στο κράτος και τους ειδικούς.

Στο ντελίβερι

Για τους εργαζόμενους στο ντελίβερι τα Χριστούγεννα δε σημαίνει στολισμένα με λαμπιόνια δέντρα και γαλοπούλες. Για την ακρίβεια μας ανάβουν τα λαμπάκια κάθε φορά που πηγαίνουμε για μεροκάματο. Σημαίνει ραγδαία αύξηση της διανομής και των παραγγελιών, παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών για περισσότερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους δρόμους, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών. Σημαίνει λακκούβες, παγετός και κρύο, σημαίνει τούμπες και εργατικά ατυχήματα. Σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή των αφεντικών, να μη παρέχουν ατομικά μέτρα προστασίας, μετατρέπει την εργασία αυτή τη περίοδο, σε εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγιεινή και την ασφάλεια των διανομέων. Αλήθεια, αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να τα παρέχουν; Φάγανε κανένα πρόστιμο που δεν το κάνουν;

Δεν διαπραγματευόμαστε το μισθό μας. Η υποχρεωτικότητα των rapid test είναι ένας ξεδιάντροπος εκβιασμός οικονομικής εξαθλίωσης. Η επιλογή του εμβολιασμού είναι προσωπική και ως εργαζόμενοι/ες με αξιοπρέπεια, δε θα επιτρέψουμε να μας επιβληθεί από το κράτος με οικονομικά μέσα. Παράλληλα το δώρο Χριστουγέννων είναι δουλεμένα χρήματα και όχι κάποιο χάρισμα του αφεντικού. Δεν τους το χαρίζουμε δε το διαπραγματευόμαστε. Να βάλουμε φρένο στους εκβιασμούς του κράτους και στις λαμογιές των αφεντικών!

Διεκδικούμε:

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ RAPID TEST
  • ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
  • ΚΑΤAΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤOΠΡΟΣΩΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ
  • ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

 

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων