Πρωτομαγιά 2021 – Μόνο Εμπόδιο οι Ταξικοί Αγώνες

Μόνο Εμπόδιο στην Επίθεση Κράτους & Αφεντικών οι Ταξικοί Αγώνες

Ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη – Όχι στην κατάργηση του 8ώρου

 

 

Κάθε 1η Μάη, συνάδελφε και συναδέλφισσα, το σωματείο μας καλούσε στην απεργιακή πορεία που εθιμοτυπικά πραγματοποιούταν για να τιμηθούν οι αγώνες των εργατών των προηγούμενων αιώνων για την κατάκτηση του 8ώρου. Ιστορική και μεγάλη μέρα για την εργατική τάξη αυτή η ημερομηνία – ίσως κάποια μέρα να μιλήσουμε παραπάνω για αυτήν. Μαύρη και άραχνη για τα μεγάλα και μικρά αφεντικά, αφού τους έδειξε ότι ο μαχητικός και διαρκής αγώνας των εργαζομένων είναι ικανός ακόμα και να γυρίσει τον κόσμο τους τούμπα. Εκατό και κάτι χρόνια μετά συνάδελφε και συναδέλφισσα, οι γραφειοκράτες και καρεκλοκένταυροι συνδικαλιστές, αφαίρεσαν από την συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε είδους αγωνιστικότητας και ελπίδας για έναν κόσμο δικαιότερο.

Φέτος καλούμαστε να ξαναδώσουμε νόημα στον αγώνα για την κατάκτηση του 8ώρου μιας και η κυβέρνηση αποφάσισε να “τιμήσει” την μέρα αυτή… καταργώντας το. Δε μιλάμε φυσικά για τίποτε άλλο παρά για το εργασιακό νομοσχέδιο που μας είχε μοστράρει τον Νοέμβριο του 2020 ο τότε υπουργός εργασίας Βρούτσης και που το επανέφερε πιο επιμελημένο ο αντικαταστάτης του Χατζηδάκης. Τι έχει όμως αυτό το νομοσχέδιο, που να είναι τόσο σοβαρό ώστε να μας κάνει να  επανανοηματοδοτήσουμε αγώνες που γίνανε 100 και βάλε χρόνια πριν. Το πρώτο και βασικότερο είναι όπως προαναφέρθηκε η κατάργηση του 8ώρου, αφού πλέον το αφεντικό θα έχει το δικαίωμα να σε βάζει να δουλέψεις 10ωρο, και πρόσεχε, τις 2 παραπάνω ώρες τζάμπα! Και σου βγαίνει ο Χατζιδάκης στην τηλεόραση και σου λέει ότι θα δουλεύεις τέσσερα 10ωρα την εβδομάδα και την 5η μέρα ρεπό. Και φυσικά ο Χατζηδάκης δε θα κάτσει να αναρωτηθεί τί σκατά λέει, καθώς και πόσες φορές πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος πρόκλησης εργατικού ατυχήματος, μετά το πέρας του 8ώρου. Ούτε θα σκεφτεί ότι είναι παράλογο σε μία χώρα που η ανεργία βαράει κόκκινο να ξεχειλώνει με αυτό τον τρόπο το ωράριο, αφού για την κυβέρνηση και τα αφεντικά δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά αριθμοί στα τεφτέρια που γράφουν τα έξοδά τους .

Και μιας και είπαμε για ξεχείλωμα του ωραρίου, έχουμε από τη μία αύξηση των υπερωριών, ενώ ταυτόχρονα η κυριακάτικη εργασία αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους, λες και μας έλειπε μέρα για να ξοδέψουμε τα 3,74 που βγάζουμε την ώρα. Και ενώ το ωράριο σου σε αυτό το νομοσχέδιο το έχουν κάνει σαν αδιάβροχο μετά από βροχή Δεκέμβρη μήνα, δηλαδή μια παπάρα και μισή, σου λένε ότι για να περιορίσουν τις παραβάσεις στους χώρους δουλειάς θα ψηφιοποιήσουν τον έλεγχο, βάζοντας τον εργαζόμενο να στέλνει μήνυμα τί ώρα πιάνει δουλειά και τί ώρα φεύγει. Δηλαδή, πέρα από την πιο ξεδιάντροπη παραδοχή ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανίκανη να κάνει τη δουλειά της, περιμένουν ότι μια κατάσταση κατά την οποία ο εργαζόμενος θα ελέγχει τον εργοδότη είναι απολύτως λειτουργική, αντί να κάτσουν να τραβήξουν τα λουριά στη ΣΕΠΕ και να κάνει κανένα σωστό έλεγχο.

Κλείνοντας, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η “διευθέτηση” του συνδικαλιστικού ζητήματος. Έτσι, μετά την ψηφιακή καταγραφή των μελών των σωματείων, απαγορεύουν και την όποια κήρυξη απεργίας που δεν έχει περάσει από ψηφιακή ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιούν την απεργιακή περιφρούρηση, όπως επίσης και την απλή προτροπή σε απεργία (π.χ. μοίρασμα κειμένου σε χώρο εργασίας). Τέλος, σε απεργίες που θα αφορούν επιχειρήσεις που η λειτουργία τους κρίνεται “κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο” επιβάλλουν να εργάζεται το 40% των εργαζομένων.

Οπότε, συνάδελφε και συναδέλφισσα, στη συγκεκριμένη πρωτομαγιάτικη απεργία καλούμαστε να πάρουμε θέση πάνω στην αντεργατική λαίλαπα που έρχεται κατά πάνω μας. Καλούμαστε να μη συνηθίσουμε την εξαθλίωση και τον θάνατο γύρω μας. Καλούμαστε να αντισταθούμε στην περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης.

Ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη – Όχι στην κατάργηση του 8ώρου

απεργιακή συγκέντρωση
πέμπτη 06/05 10:00 στο εργατικό

ΣΒΕΔΙ

αγωνισζόμαστε για:

καθολική εφαρμογή του ν. 4611/19 // μηχανάκι, καύσιμα, service να παρέχονται από την επιχείρηση // Μέσα Ατομικής Προστασίας να βαραίνουν την επιχείρηση // βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα // καταβολή όλων των επιδομάτων-δώρων // ενιαία ειδικότητα για όλους τους ντελιβεράδες, τους κούριερ, τους διανομείς // υπογραφή κλαδικής σύμβασης //