Συγκεντρώσεις έξω απ’ τα Goody’s σε Γιάννινα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα – Σαβ. 05/10

Γιάννινα

Μετά την αναδίπλωση της μητρικής εταιρείας και την επαναπρόσληψη των 2 διανομέων στα υποκαταστήματα Αγίας Παρασκευής και Λ. Αλεξάνδρας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου στο κατάστημα Ιωαννίνων και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

Σάββατο 05/10/19 και ώρα 21:00 συγκεντρωνόμαστε έξω από το κατάστημα Ιωαννίνων!

περισσότερα για την υπόθεση εδώ


Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυμένο διανομέα στα Goody΄s,

Σάββατο 5/10 στις 20:30 στο μνημείο Λαμπράκη (Βενιζέλου με Ερμού)

κάλεσμα: Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

 

Goody΄s: Πρωτιά στις εκδικητικές απολύσεις

Στις 11/4/19 πραγματοποιήθηκε απεργία κούριερ – ντελιβεράδων καλεσμένη από τη ΣΒΕΟΔ(Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) και το ΣΒΕΔΙ(Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων) με τη συμμετοχή 1000 περίπου οχημάτων στην Αθήνα και 100 περίπου στα Ιωάννινα. Σε έναν κατακερματισμένο κλάδο που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν νομικό πλαίσιο, η ασυδοσία και οι αυθαιρεσίες των αφεντικών υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μετρά δεκάδες εργατικά δυστυχήματα, οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν μακριά από συνδικαλιστικές αυθεντίες και πέτυχαν την κατάθεση εγκυκλίου από την κυβέρνηση που θα ορίζει το νομικό πλαίσιο της εργασίας. Όμως, επειδή οι αγώνες μας δεν σταματάνε στην υπογραφή θεσμικών πλαισίων αλλά και επειδή η εφαρμογή αυτών είναι αβέβαιη οι ντελιβεράδες και κούριερ οργανωθήκαν και κατέβηκαν στην απεργία με κύρια αιτήματα : εταιρικό μηχανάκι, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα.

Περίπου ένα μήνα μετά έρχεται η απάντηση των αφεντικών στην απεργία. Δύο διανομείς, μέλη του ΣΒΕΟΔ που πρωτοστάτησαν στην απεργία της 11 Απρίλη, απολύονται εκδικητικάαπό δύο διαφορετικά καταστήματα Goody’sστην Αθήνα (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Αγία Παρασκευή). Λίγες μέρες μετά, ένας διανομέας από τα Goody’sστα Γιάννενα, ο οποίος συμμετείχε στην απεργία της 11/4 και συνέχιζε να έχει διεκδικητική στάση στη δουλειά, απολύεται λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

Στην Αθήνα το ΣΒΕΟΔ ύστερα από ένα κύκλο αγώνα με διαρκείς και μαζικές παρεμβάσεις σε διάφορα Goody΄s, καθώς και με τη στήριξη του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος πανελλαδικά , κατάφερε να ασκήσει πίεση στην εταιρεία. Οι δυο ντελιβεράδες επαναπροσλήφθηκαν με τους ίδιους όρους που εργάζονταν και πριν απολυθούν αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η συλλογική μας δύναμη είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και στoκλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να περάσουν.

Στα Γιάννενα, ο απολυμένος διανομέας στα Goody΄s και μέλος του ΣΒΕΔΙ συνεχίζει να διεκδικεί την επαναπρόσληψη του. Παράλληλα με την καταγγελία στο ΣΕΠΕ (και στη συνέχεια με την αγωγή προς την εργοδοσία για την καταχρηστική απόλυση αλλά και για χρωστούμενα δεδουλευμένα) πραγματοποιούνται συνεχώς κινητοποιήσεις στο κατάστημα . Με πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα και την νίκη των δυο ντελιβεράδων στηρίζουμε τον απολυμένο ενάντια στις εκδικητικές πρακτικές των αφεντικών.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

στον απολυμένο διανομέα στα Goody΄s,

Σάββατο 5/10 στις 20:30

στο μνημείο Λαμπράκη (Βενιζέλου με Ερμού)

Τα αφεντικά, τόσο στον κλάδο μας όσο και γενικότερα, προς όφελος της κερδοφορίας τους θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι πειθήνιοι, χωρίς ταξική συνείδηση και να μην διεκδικούν ούτε τα αυτονόητα. Όταν όμως σαν εργαζόμενοι συλλογικοποιούμαστε, αποκτάμε μεταξύ μας σχέσεις συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, αντιλαμβανόμαστε τη συλλογική μας δύναμη και παίρνουμε μέρος σε αγώνες και απεργίες τότε τα αφεντικά κάνουν ότι μπορούν για να μας ξεφορτωθούν.

Για το λόγο αυτό, οργανωνόμαστε στη βάση μας, χωρίς ιεραρχία και αυθεντίες και βάζουμε αναχώματα στην επέλαση του κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι και η εργοδοσία των Goody’s πανελλαδικά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα ακυρώσουμε στην πράξη τις απολύσεις των συναδέλφων μας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΑ GOODY’S

image

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων

στον κλάδο του επισιτισμού

Θεσσαλονίκης

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

Επικοινωνία με το σωματείο: Email: swmateioservitorwn@yahoo.gr

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ : Κάθε Τετάρτη στις 12:00 στη Στρ. Μακρυγιάννη 7.


Πάτρα

 

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ GOODΥ’S ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ο διαρκής εκβιασμός της ανεργίας με στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαμηλά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια είναι παράγοντες που συνθέτουν τη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που συμπληρώνεται από την απροκάλυπτη καταπάτηση οποιουδήποτε εργατικού και κοινωνικού κεκτημένου. Η μανιώδης επίθεση σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης και διεκδίκησης συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Απέναντι στο χτύπημα του αγωνιστικού κεκτημένου της απεργίας, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε μορφής αγώνα, απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης και απονοηματοδότησης της απεργίας να παλέψουμε έτσι ώστε η απεργία να γίνει ξανά όπλο στα χέρια των εργατών. Απέναντι στην απαξίωση του συνδικαλισμού ως μορφή αγώνα, να παλέψουμε ώστε να τον κάνουμε ξανά επικίνδυνο. Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

Παρόλο που αυτή η επιλογή μπορεί να φαντάζει δύσκολη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες μας και να τους κάνει νικηφόρους, σπάζοντας το ευρύτερο κλίμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Να συνδέσουμε και να αναζωπυρώσουμε τις επιμέρους κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για την προστασία της φύσης, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5/10 ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ GOODY’S ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» / μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ GOODY’S

Την περασμένη άνοιξη, στις 11 του Απρίλη, τα πρωτοβάθμια σωματεία βάσης των εργαζομένων στον κλάδο των courier και delivery, σε Αθήνα και Ιωάννινα (ΣΒΕΟΔ και ΣΒΕΔΙ) κήρυξαν 24ωρη απεργία. Μια απεργία που αποτέλεσε την κορύφωση ενός αγώνα κόντρα στις συνθήκες εργατικού μεσαίωνα που επικρατούν στον κλάδο των διανομέων, με την απλήρωτη εργασία, την παντελή απουσία μέσων ατομικής προστασίας, την απουσία κλαδικής σύμβασης και την αγορά και συντήρηση των απαραίτητων οχημάτων να βαραίνει τους εργαζόμενους. Μια απεργία που συσπείρωσε πλήθος κόσμου και κατάφερε, ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων, να παραλύσει σχεδόν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες διανομής για μία ολόκληρη μέρα. Απότοκό της ήταν η ψήφιση από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρυθμίσεων «προστασίας των εργαζομένων» και εξορθολογισμού του επαγγέλματος των διανομέων. Ένα μήνα μετά, με την πρόφαση της «μη ικανοποιητικής απόδοσης» θυγατρική εταιρία του ομίλου Goody’s προχωρά στην απόλυση 2 εργαζομένων σε υποκαταστήματα της Αθήνας. Εν μέσω πίεσης από τους εργαζόμενους και το ΣΒΕΟΔ, οι δύο εργαζόμενοι τελικά επαναπροσλαμβάνονται. Δύο εργαζόμενοι, στην ίδια θυγατρική που κατέχει κατάστημα και στα Ιωάννινα, κάνουν στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο συναδέλφους του, καθώς όμως η στάση εργασίας δεν είχε κηρυχθεί επίσημα από το αντίστοιχο σωματείο, ανοίγει η πόρτα για την απόλυσή τους. Μήνες μετά, η εργοδοσία παραμένει ανένδοτη.

Τα τελευταία χρόνια, στον ελλαδικό χώρο έχει λάβει χώρα μια άνευ προηγουμένου υφαρπαγή των εργασιακών κεκτημένων, υπό το μανδύα των μνημονίων κα της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Τις αρχικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ελαστική εργασία και την κρατική καταστολή των πρώτων χρόνων της κρίσης ακολούθησε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και η κάμψη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Από τις τελευταίες νομοθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ρύθμιση του νομικού πλαισίου της απεργίας, με την παρανομοποίησή της σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το 51% των εγγεγραμμένων μελών του εκάστοτε σωματείου στην συνέλευση προκήρυξης της απεργίας. Μια διάταξη που έκλεινε το μάτι στην εργοδοσία και έστρωσε το δρόμο για περαιτέρω νομοθετήσεις τέτοιας υφής. Περνώντας στην νέα εποχή της «ανάπτυξης», η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που διαφήμιζε προεκλογικά έρχεται να «τελειώσει» τις οποιεσδήποτε μορφές κοινωνικής και ταξικής αντίστασης έχουν απομείνει, με την πρώτη μπότα της καταστολής να πατάει πάνω στα Εξάρχεια, τους/ις μετανάστες/στριες, τις καταλήψεις και τις/ους αγωνίστριες/ές, και τη δεύτερη να επιχειρεί να τσακίσει τους εργατικούς αγώνες. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επιβάλλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών, την μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας, την κατά το δοκούν εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μετακυλά το βάρος της ασφάλισης από τα αφεντικά στους εργαζόμενους. Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΝΔ φανερώνουν εξόφθαλμα το πρόσωπο αλλά και την ουσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν είναι παρά η εξοντωτική εργασία, δίχως κεκτημένα και διεκδικήσεις, δίχως κανένα ενδιαφέρον για την βιολογική και πνευματική υπόσταση των από τα κάτω, πέρα από το ελάχιστο της επιβίωσης και αναπαραγωγής του εργατικού δυναμικού. Είναι η θυσία του φυσικού κόσμου στο βωμό του κέρδους, η μόλυνση της θάλασσας και του εδάφους από τις εξορύξεις πετρελαίου και η ανάπλαση των βουνών στα οποία αντί για έλατα πλέον φυτρώνουν ανεμογεννήτριες. Τα παραπάνω υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της τάξης και ασφάλειας όπου κάθε αποκλίνουσα συμπεριφορά, κάθε άτομο που δεν εναρμονίζεται με την καπιταλιστική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται «σκουπίδι» και απόβλητο, συλλαμβάνεται και «πετιέται» στο περιθώριο.

Στον αντίποδα, υπάρχει ο κόσμος που αγωνίζεται για μια άλλη πραγματικότητα, χωρίς εκμετάλλευση. Που αντίθετα με τα κυρίαρχα προτάγματα της εξατομίκευσης και της ιδιοτέλειας βάζει μπροστά την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων. Με την/ον συνάδελφό μας στους χώρους εργασίας, με τους/ις μετανάστες/ριες, με το σύνολο των από τα κάτω μάς ενώνει πρώτα και κύρια η ταξική μας θέση. Για αυτό και αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά και από κοινού, αντιθεσμικά και αντιιεραρχικά κόντρα σε κάθε μορφή καταπίεσης, κόντρα σε κράτος και κεφάλαιο, έως ότου οικοδομήσουμε έναν κόσμο στα μέτρα μας.

Ένας εκ των απολυμένων στον κατάστημα των Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει έναν αγώνα, μαζί με το ΣΒΕΔΙ, με στόχο την επαναπρόσληψή του και την καταβολή του δεδουλευμένων του. Δε θα μπορούσαμε παρά να στεκόμαστε δίπλα του. Στην πόλη της Πάτρας, η συγκεκριμένη θυγατρική διατηρεί δύο υποκαταστήματα, ένα κατάστημα Goody’s στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και ένα στον πολυχώρο Veso Mare.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης καλούμε σε παρέμβαση έξω από το κατάστημα στα Ψηλαλώνια, το Σάββατο 5/10, στις 12:00 το μεσημέρι.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Κάθε Δευτέρα, στις 19:00, στην κατάληψη Παραρτήματος(Κορίνθου και Αράτου)

mail: asapatras@espiv.net // blog: asapatras.espivblogs.net