Εργατική συγκέντρωση 16/2

Εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες 16 Φεβρουαρίου, μετα τις 21:00 το βράδυ στα Γιάννενα, στην περιοχή του Κουρμανιού. Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, για την συνέχιση του αγώνα για Συλλογικές Συμβασεις Εργασίας και πραγματικές αυξήσεις μισθών.
Στην διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκαν εκατονταδες κείμενα σε χώρους εργασίας και διερχόμενους. Συμμετείχαν το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων(ντελιβεράδες), το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση και η ΛΑΝΤΖΑ(Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον χώρο του Επισιτισμού).

Image may contain: outdoor
Image may contain: outdoor
Image may contain: outdoor
Image may contain: outdoor
Το κείμενο της παρέμβασης:

Είναι χαρακτηριστικό κάθε κυβέρνησης που βρίσκεται στο τέλος τις θητείας της, να αρέσκεται στην παροχολογία. Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, γιατί σημαίνει τα λόγια που αφορούν παροχές. Μόνο λόγια, καθόλου πράξεις. Αυτό δεν προξενεί εντύπωση σε κανέναν, μιας και όσοι μπλέκονται με την διαχείριση της εξουσίας, είτε καμώνονται πως είναι αριστεροί είτε όχι, παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την θέση τους. Δεν έχει υπάρξει (και ούτε θα υπάρξει) κυβέρνηση που δεν εχει εξαπατήσει με ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά πρωτοτύπησε. Προσπαθεί ξεκάθαρα να εξαπατήσει τους εργαζόμενους διανομείς, έναν κλάδο ¨αόρατο¨ που κανείς μέχρι πριν ένα χρόνο δεν του έδινε σημασία. Οι ντελιβεράδες, ήμασταν άφαντοι στο δημόσιο πεδίο, σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μας είχαν καταπιεί οι επικίνδυνες διαδρομές μες την πόλη, σαν να μας είχαν πνίξει τα χιόνια και οι βροχές. Και τώρα, προσπαθούν να μας πείσουν, με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ ότι ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για τον κλάδο του ντελίβερι.
ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ
-Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι ο μισθός των ντελιβεραδων αυξήθηκε, αλλά στην πραγματικότητα αυτό αφορά μια σύμβαση που έχει ισχύ σε ελάχιστα μαγαζιά
-Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι έβγαλαν εγκύκλιο που θα συμμορφώσει τα αφεντικά να παρέχουν μέτρα ατομικής προστασίας, μηχανάκι και βενζίνη, ενώ αυτή η εγκύκλιος δεν εχει καμία νομική ισχύ αλλά πρόκειται για ένα ¨ευχολόγιο¨. Στην πραγματικότητα, πήραν πάγια αιτήματά μας, τα έγραψαν σε ένα κωλόχαρτο που το διακίνησαν στα κανάλια και τις εφημερίδες και απλά έκαναν προπαγάνδα με αυτό.
-Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε και ο υποκατώτατος καταργήθηκε, όταν στην πλειοψηφία μας οι εργαζόμενοι/ες, λαμβάνουμε μαύρα μεροκάματα, πλασματικά πάνω από την ονομαστική αξία του κατώτατου, αλλά ουσιαστικά πολύ πιο μειωμένα, μιας και οι εργοδότες, μας κλέβουν στα ίσια την ασφάλιση και τα επιδόματα. Κανένα αφεντικό δεν έχασε ούτε μισό ευρώ από αυτή την περίφημη αύξηση.
– Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εν λόγω αύξηση του μισθού ήρθε για να μείνει. Όχι, δεν είναι ασφαλής ούτε δεδομένη, γιατί την αποφάσισε ένα υπουργικό συμβούλιο. Άρα ένα άλλο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να την καταργήσει όποτε θέλει. Αν για παράδειγμα το επιβάλλει η δημοσιονομική κατάσταση ή το απαιτήσουν οι τράπεζες.
-Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αύξησαν μισθούς, την ίδια ώρα που θα μας τα πάρουν από την μείωση του αφορολόγητου, τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος και νερού, τα νοικια και τα δάνεια.
– Προσπαθούν να μας ότι οι παροχές τους έχουν αντίκρισμα, την ίδια ώρα που οι δικοί τους υποτιθέμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στρογγυλοκάθονται στα γραφεία, χωρίς να έχουν την παραμικρή εικόνα για το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας.

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ!
Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο στον κλάδο του ντελίβερι, όσο και σε όλους τους κλάδους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η επισφαλής εργασία και η εκμετάλλευση. Το κράτος ¨χαϊδεύει¨ κι άλλο τα αφεντικά, κρύβει τα μάτια στις αυθαιρεσίες τους, τους παρέχει ελαφρύνσεις και φράγκα να πραγματοποιούν τις επενδύσεις τους.
Καμία κυβέρνηση δεν θα προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καμιά κυβέρνηση δεν ξέρει και δε νοιάζεται για τα σκατά που τρώμε. Γι΄αυτόν το λόγο δεν ψαρώνουμε από την προεκλογική παροχολογία. Μόνο οι συνεπείς και συνεχείς αγώνες των εργαζόμενων μπορούν να φέρουν κατακτήσεις. Μόνο αν στριμώξουμε τα αφεντικά στον τοίχο, θα πάρουμε μια ανάσα.
Συνάδελφοι διανομείς-ντελιβεράδες

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

Διεκδικούμε:
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΈΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ COURIER- ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ
ΜΗΧΑΝΑΚΙ, ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

Πρωτοβάθμιο Σωματείο
¨Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων¨