Εκδικητικές απολύσεις στα ΕΛΤΑ Courier στα χρόνια του κορονοϊού

Στις 8 Μάη 2020 το πρωί βρεθήκαμε έξω από το κατάστημα ΕΛΤΑ courier Ιωαννίνων. Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της αλληλεγγύης μας στον συνάδελφο διανομέα Άκη Γ. που απολύθηκε στο κατάστημα της Αθήνας για εκδικητικούς λόγους. Μοιράστηκε και διαβάστηκε με μικροφωνική το παρακάτω κείμενο.

Την Παρασκευή 10 Απριλίου απολύεται στα ΕΛΤΑ Courier στην Αθήνα ο συνάδελφος και μέλος της ΣΒΕΟΔ Άκης Γ. Μια ξεκάθαρα εκδικητική κίνηση από μεριάς της εργοδοσίας αφού ο συγκεκριμένος διανομέας ήταν από τους “περίεργους” του κλάδου που ζητάνε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και να μην κάνουν τα αφεντικά ότι γουστάρουν στις πλάτες μας.

Banner που κρεμάστηκε απέναντι από το κατάστημα

Η συνθήκη που επικρατεί στα κάτεργα της ΕΛΤΑ Courier είναι λίγο πολύ γνωστή. Όλοι οι εργαζόμενοι υπάγονται στην εταιρία ενοικίασης εργαζομένων Onex, θυγατρική της Skycom και δουλεύουν με δίμηνες, μηνιαίες ή ακόμα και δεκαήμερες συμβάσεις εργασίας. Στα Γιάννινα η κατάσταση δεν διαφέρει καθόλου, αφού η εταιρία από το Μάιο του 2016 όταν έκλεισε και άλλαξε χέρια, οι εργαζόμενοι της δουλεύουν μέχρι σήμερα με μηνιαίες συμβάσεις.

Εύκολα καταλαβαίνουν όλοι ότι η διαρκής συνθήκη ανασφάλειας που επικρατεί στην εταιρία με τον φόβο της απόλυσης κάθε μέρα πάνω απ’ το κεφάλι των εργαζομένων δίνει αβάντα για περαιτέρω εκμετάλλευση και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Και αν είσαι από αυτούς που θα τολμήσουν να αντιδράσουν, η μη ανανέωση της σύμβασής σου είναι βέβαιη. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έχουμε και το ξεπάτωμα που πέφτει αυτή την περίοδο στις ταχυμεταφορές με τα βουνά από πακέτα που πρέπει να μοιραστούν, τα οποία τελειωμό δεν έχουν.

Φυσικό επακόλουθο λοιπόν ήταν η απόλυση του Άκη Γ., από την στιγμή που ζήτησε με τους συναδέλφους του την καταβολή των υπερωριών, καθώς επίσης και των τριετιών που είναι υποχρεωμένη η επιχείριση να καταβάλει. Φυσικό ωστόσο και από την άλλη, ήταν η άμεση κινητοποίηση των σωματείων της ΣΒΕΟΔ και της ΣΒΕΛΤΑΔΑ (Συνέλευση Βάσης ΕΛΤΑχυμεταφορέων Διανομέων Αθηνών) τα οποία προχώρησαν σε παρέμβαση έξω από το κατάστημα των ΕΛΤΑ Courier ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης, καθώς επίσης και σε στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μαΐου από τις 8:00 έως τις 12:00.

Από την μεριά μας σαν ΣΒΕΔΙ, αντιλαμβανόμενοι ότι η επίθεση των αφεντικών στην τάξη μας οξύνεται αυτή την περίοδο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον απολυμένο συνάδελφο και καταγγέλλουμε την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική, καθώς επίσης καταγγέλλουμε και τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν μέσα στα ΕΛΤΑ Courier και απαιτούμε την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για όλους τους συναδέλφους.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ
ΣΤΑ ΕΛΤΑ COURIER ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ