Ενημέρωση από την Απεργία της 11ης Απρίλη

Στην εποχή του εργασιακού μεσαίωνα και της συνδικαλιστικής ερημιάς, οι απεργίες δεν μπορεί να είναι πιστολιές στον αέρα. Οι απεργίες πρέπει πάντα να είναι καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες μέσα στους χώρους δουλειάς. Με αυτό το σκεπτικό, το πρωτοβάθμιο σωματείο των ντελιβεράδων-courier στα Γιάννινα, η Γενική Συνέλευση του ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων), από το φθινόπωρο του 2018 επεξεργάζονταν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την άνοιξη. Παράλληλα, το ότι η ίδια διαδικασία ξεκίνησε και στο αντίστοιχο σωματείο της Αθήνας, την ΣΒΕΟΔ, μας έδωσε ώθηση και χαρά, στην κατεύθυνση να πραγματοποιήσουμε την κοινή μας απεργία στις 11 Απρίλη. Πληροφορίες για τα 1.000 και πλέον μηχανάκια της μοτοπορείας στην Αθήνα δείτε εδώ.

στάση στην Επιθεώρηση Εργασίας

Η προπαγάνδιση της απεργίας και οι δράσεις για αυτήν ξεκίνησε 1 και πλέον μήνα πριν, στις αρχές του Μάρτη. Κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα:

1) Δουλειά βάσης στους χώρους εργασίας

-Εκδώσαμε ειδικό απεργιακό τεύχος ¨Ραχάτι¨, που είναι το έντυπο του σωματείου, σε 500 κομμάτια. Δεν υπήρξε συνάδελφος/ισσα που να μην το πήρε στα χέρια του, τουλάχιστον μια φορά…

-Πραγματοποιήσαμε αμέτρητες παρεμβάσεις και μοιράσματα σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα ντελίβερι – courier, πρωινές στις ταχυμεταφορές και βραδινές στα ταχυφαγεία. Δε σταματήσαμε να συζητάμε ούτε στιγμή με τους συναδέλφους/ισσες μας, στους χώρους δουλειάς, στα φανάρια, ακόμη και εν κινήσει, πάνω στο ζήτημα της απεργίας, των διεκδικήσεών μας και της αναγκαιότητας οργάνωσης στο σωματείο.   

-Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με την ΣΒΕΟΔ, στο εργατικό Κέντρο, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, μιας και οι συνάδελφοι οργανώνουν εδώ και χρόνια απεργίες στον κλάδο.

2) Μαζική προπαγάνδιση των διεκδικήσεων της απεργίας και της μοτοπορείας

-Τυπώθηκαν 800 αφίσες που κολλήθηκαν σε κάθε σημείο της πόλης. Κολλήθηκαν ορισμένες και στην πόλη της Αρτας.

-Τοποθετήθηκαν 50 καρτολίνες σε κόμβους της πόλης και άλλα τόσα banners σε κολώνες.

-Κρεμάστηκαν διαδοχικά περισσότερα από 70 πανό, τα οποία γίνονταν καθημερινά στόχος του Δήμου Ιωαννιτών που τα κατέβαζε, αλλά και 45 αυτοσχέδια μπάνερ.

πανό και μπάνερ σε κάθε απίθανο σημείο, με κάθε ευφάνταστο σύνθημα

-Εκδόθηκαν 20.000 φλάϊερ προς τους πελάτες, τα οποία μοιράστηκαν σε διανομείς και εκείνοι/ες με την σειρά τους τα έριχναν στα σπίτια όπου πήγαιναν παραγγελίες. Με αυτόν τρόπο ο λόγος του σωματείου έφτασε στα χέρια μεγάλου κομματιού των κατοίκων της πόλης.

-Έγιναν μεγάλα graffiti σε δρόμους όπου διέρχονται καθημερινά οι ντελιβεράδες-courier.

-Δώσαμε συνέντευξη στο τοπικό μέσο αντιπληροφόρησης του Rebel Kollektiv.

– Κατ’ εξαίρεση, λόγω της κορύφωσης της ανάδειξης της απεργίας, παρά την επίγνωση του σωματείου για τον διαμεσολαβητικό ρόλο των ΜΜΕ, δώσαμε μια συνέντευξη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων.

3) Νομική πίεση

-Απαιτήσαμε από τους προϊσταμένους των τμημάτων της τοπικής επιθεώρησης εργασίας (τμήμα εργασιακών σχέσεων & υγιεινής και ασφάλειας) να συναντηθούν με τους εκπροσώπους του σωματείου για να τεθεί σε εφαρμογή η συμμόρφωση των αφεντικών με την εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο. Έγιναν τελικά δύο συναντήσεις που δεν απέφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα πέρα από ορισμένες άνευρες ενημερώσεις σε εργοδότες.

-Στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας, κοινοποιημένες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αχτσιόγλου, Νεφελούδη κλπ), σχετική με την κωλυσιεργία της επιθεώρησης στα ζητήματα του κλάδου μας.

-Επιδιώξαμε και καταφέραμε συνάντηση με την εργοδοτική οργάνωση ¨Παμβώτις¨, στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις εστίασης των Ιωαννίνων, και απαιτήσαμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα περικλείει τα αιτήματά μας. Ενημερωτικά, έχουν προσκληθεί ξανά σε δεύτερη συνάντηση και αναμένουμε απάντησή τους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία αντίστοιχης ενέργειας με τις εργοδοτικές οργανώσεις των ταχυμεταφορών.

-Μια μέρα πριν την απεργία παρεμβήκαμε μαζικά μέσα στα καταστήματα και παραδώσαμε ειδικό νομικό κείμενο, ως ενημερωτικό σημείωμα, σε όλα τα αφεντικά ή τους υπευθύνους. Το κείμενο αυτό περιέγραφε την νομοθεσία που διέπει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην απεργία και διαμήνυε στους εργοδότες πως το σωματείο μας θα υπερασπιστεί συνδικαλιστικά και αγωνιστικά οποιονδήποτε συνάδελφο/ισσα απολυθεί ή αλλάξει η σύμβαση του μετά το πέρας της απεργίας.

Πέρα από το σωματείο, ανακοινώσεις στήριξης και συμπαράστασης προς την απεργία εξέδωσαν το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ Ιωαννίνων, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, η ΛΑΝΤΖΑ, η Ταξική Πορεία, η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση και η πρωτοβουλία εργαζομένων ΜΚΟ στα Ιωάννινα. Το Εργατικό Κέντρο, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, έλαμψε δια της σιωπής του. Το αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο «Απείθαρχος» κρέμασε ανάλογου περιεχομένου πανό στο κοντινό προς την απεργία ματς.

τα λόγια είναι περιττά

Όλο αυτό το μείγμα δράσεων δημιούργησε μια πολύ αισιόδοξη προοπτική για την επιτυχία της απεργίας. Πέραν του ότι συζητιόταν σε όλους τους χώρους δουλειάς, οι πληροφορίες για το πόσα μαγαζιά θα κλείσουν έρχονταν καθημερινά. Αυθόρμητες μικρο-συνελεύσεις εργαζομένων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν μέλη του σωματείου στο εσωτερικό τους, αποφάσιζαν την κάθοδο στην απεργία και το ανακοίνωναν στους εργοδότες. Δέκα μέρες πριν την απεργία, σε γνωστή αλυσίδα πίτσας, έγινε 2ωρη στάση εργασίας σε ώρα αιχμής, με συμμετοχή όλων των ντελιβεράδων, εξ’ αιτίας φθοράς που προκλήθηκε σε μηχανάκι συναδέλφου. Την επόμενη μέρα η ζημιά αποκαταστάθηκε με έξοδα της εργοδοσίας.

Τα αφεντικά σε όλη την πόλη, δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν την διαμορφωμένη κατάσταση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποδέχτηκαν χωρίς αντιρρήσεις ότι το μαγαζί τους δεν θα κάνει διανομή για εκείνη τη μέρα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ιδιοκτήτες δύο μαγαζιών στην περιοχή του Κουρμανιού, όπου το βράδυ της 10ης Απρίλη, με την βοήθεια μπράβων, προπηλάκισαν έντονα με σπρωξιές, βρισιές και απειλές ένα συνάδελφο μέλος του σωματείου, ο οποίος εργάζεται στο ακριβώς διπλανό μαγαζί από τα δικά τους. Προς τιμήν τους,  οι συνάδελφοι ντελιβεράδες των δύο καταστημάτων, εμπόδισαν την επίθεση των μπράβων και βοήθησαν να αποτραπούν χειρότερες και απρόβλεπτες καταστάσεις εκείνη τη νύχτα. Παρότι δεν απέργησαν την επόμενη μέρα, το σωματείο μας κατανοεί τι ακριβώς συμβαίνει στα συγκεκριμένα μαγαζιά και ακριβώς εξαιτίας της συναδελφικής τους στάσης κατά το περιστατικό, τους εξαιρέσαμε από το να τους «ενοχλήσουμε» στη διάρκεια της απεργιακής περιφρούρησης κατά της απεργοσπασίας. Άλλωστε ήταν ίσως τα μόνα μηχανάκια που δούλευαν σε όλη την πόλη…

Πέμπτη 11 Απρίλη- Ημέρα μάχης και γιορτής!!!

ΠΟΤΕ απεργοσπάστες, ΠΑΝΤΟΤΕ απεργοί και σπάστες

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες μας, με άνω του 80% συμμετοχή, απόρροια της εμπιστοσύνης που τρέφουν οι συνάδελφοι/ισσες στο σωματείο που επί επτά συναπτά έτη έχει να επιδείξει συνεχή παρουσία στο δρόμο, σε απεργίες, διεκδικήσεις, αγώνες.

Η απεργιακή ημέρα ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 6 το πρωί, όπου συγκεντρωθήκαμε. Ακολούθησε παρουσίαση του οργανογράμματος των δράσεων οι οποίες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από το σύνολο των απεργών και των αλληλέγγυων.

Συγκεκριμένα:

06:30-10:45: Αποκλεισμός των καταστημάτων Γενική Ταχυδρομική και ACS επί της οδού Δωδώνης. Σημειωτέον, από το εν λόγω κατάστημα της ACS τροφοδοτούνται με υλικό ακόμη ένα κατάστημα της ACS στα Ιωάννινα, η ACS στην Κόνιτσα, η DHL στα Ιωάννινα και η «Βαλκάνια express» πάλι στα Ιωάννινα. Το μοναδικό εμπόρευμα που επιτράπηκε να διακινηθεί αφορούσε φάρμακα τα οποία προορίζονταν για τα νοσοκομεία της πόλης. Πέρα λοιπόν από την επίδραση των συναδέλφων courier που απεργούσαν, καταφέραμε ένα σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία των ταχυμεταφορικών.

“ΚΛΕΙΣΤΟΝ”, λόγω απεργίας
και αυτό “ΚΛΕΙΣΤΟΝ”, λόγω απεργίας

10:45-11:30: Ακολούθησε μηχανοκίνητη εξόρμηση – περιφρούρηση σε όσα καταστήματα – κυρίως αλυσίδες καφέ – είχαν ακόμη ανοικτό το delivery στο διαδίκτυο.

11:30-12:40: Προσυγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο στην περιοχή Κουρμανιό. Στήθηκε κινητή μικροφωνική (πατέντα σε βανάκι) η οποία προπορευόταν και κατά τη διάρκεια της (μοτο) πορείας με μουσική και ανακοινώσεις. Μοιράστηκε σε όλους τους συναδέλφους/ισσες το τηλέφωνο του σωματείου. Παράλληλα στήθηκε τραπεζάκι όπου λειτούργησε για μισή ώρα γραμματεία ενημέρωσης του σωματείου, από το οποίο οι συνάδελφοι/ισσες μπορούσαν να παραλάβουν αιτήσεις εγγραφής, το καταστατικό, έντυπα καταγγελίας προς ΣΕΠΕ στηριζόμενα στη γνωστή εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας και ενημερωτικό υλικό.

μαρσαρίσματα και συνθήματα στην Περιφέρεια

12:40-14:00: Ξεκινά η διαδήλωση. Μετρήθηκαν 94 δίκυκλα στην αρχή της συγκέντρωσης (πράγμα που και ο πλέον αισιόδοξος, δεν περίμενε), ενώ κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας μας πρόφτασαν άλλοι συνάδελφοι/ισσες και ενσωματώθηκαν αγγίζοντας τα 106 δίκυκλα. Το ποτάμι των παπιών και των μηχανών θα κινηθεί σχεδόν στο ρελαντί έως την Περιφέρεια, ακολουθούμενο από πεζή πορεία με πανό του Σωματείου Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων, της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων σε ντελίβερι-κούριερ και της Ταξικής Πορείας. Στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου θυροκολλήθηκαν τα αιτήματά μας και κρεμάστηκε ανάλογο πανό. Από εκεί και πέρα, μεγάλο τμήμα της πεζής πορείας θα μοιραστεί σαν συνοδηγοί στα δίκυκλα και θα σαρωθεί σχεδόν το σύνολο της πόλης. Ακολούθησαν άλλες 3 στάσεις αντίστοιχου περιεχομένου στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Οικονομικό Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Επαγγλεματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων.

πανό και θυροκολλημένα αιτήματα στην Περιφέρεια

14:00: Η μοτοπορεία κατέληξε στο σημείο εκκίνησης στην περιοχή του Κουρμανιού. Παραμείναμε για μισή ώρα περίπου, όπου και ανακοινώθηκε ότι ξεκουραζόμαστε μέχρι τις 18:00 και ξανά συγκεντρωνόμαστε τη συγκεκριμένη ώρα για συνέχιση της κινητοποίησης.

18:00: Αν και δεν αναφερόταν στην αφίσα, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο προφορικό κάλεσμα. Περίπου 30 δικάβαλα συγκεντρώθηκαν και πάλι στο εργατικό κέντρο, όπου και ξεκίνησε μηχανοκίνητη περιφρούρηση της απεργίας σε ολόκληρη την πόλη, μέχρι αργά το βράδυ.

Η συμμετοχή στην απεργία όπως αναφέρθηκε υπήρξε καθολική. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως από το σύνολο των περίπου 250 εργαζόμενων courier και ντελιβεράδων στην πόλη των Ιωαννίνων, αυτές/οι που απέργησαν ξεπέρασαν τους 200. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των 88 καταστημάτων στον επισιτισμό, σημειώθηκαν 73 «κλειστά» στη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών στις 23:00 το βράδυ με προημιτελικά του Europa League να διεξάγονται την ίδια ώρα.

ωρέ, πόσα είναι;

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η διάχυση ψευδών ειδήσεων τόσο από την πλειοψηφία των εθνικών όσο και των τοπικών ΜΜΕ, όπου έκαναν λόγο είτε για πανελλαδική απεργία είτε για τοπική στην Αθήνα και κινήσεις αλληλεγγύης στις άλλες πόλεις, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά πως η απεργία καλύπτεται από τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΒΕΔΙ και ΣΒΕΟΔ που δραστηριοποιούνται σε Ιωάννινα και Αθήνα αντίστοιχα. Τέλος να σημειώσουμε πως την επομένη της απεργίας τα τοπικά ΜΜΕ των Ιωαννίνων έθαψαν παντελώς το γεγονός, με μια εξαίρεση μιας εφημερίδας. Δε μας προξενεί εντύπωση. Δεν τους παρακαλέσαμε άλλωστε ποτέ να αναδείξουν τους αγώνες μας. Τα καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι/ες μας. Απλώς η επιτυχία της απεργίας ήταν τόσο μεγάλη, που η εκκωφαντική σιωπή τους είναι τουλάχιστον ύποπτη…